Kõrvetised – miks ja kuidas?

Viimasel ajal on vastused nii mõnelegi õhku jäänud küsimusele jõudnud ise minuni. Talv 2009 “Tervis apteegist” kirjutas, miks tekivad ja kuidas ravitakse kõrvetisi. Enda jaoks olulise, mida meeles pidada kirjutasin siia.

Kõrvetiste teket võivad soodustada:

  • ülekaal;
  • ülesöömine (vähem kui 3 tundi enne magamaminekut);
  • rasedus;
  • sundasend, töötamine küürus või kummargil;
  • kitsad riided;
  • alkohol;
  • suitsetamine;
  • gaseeritud joogid;
  • kohv, kange tee;
  • šokolaad, kakao;
  • vürtsised, suitsutatud, hapendatud, marineeritud, rasvased toidud;
  • sibul ja küüslauk;
  • tsitrusviljad ja nendest valmistatud mahlad;
  • piparmünt (sh piparmündimaitseline närimiskumm);
  • tomat.

Muuda elustiili:

  • selgita välja toidud, mis  kõrvetisi tekitavad;
  • söö väiksemate portsjonitena 4-5 korda päevas;
  • väldi krõbedaid, vürtsiseid, liiga kuumi/külmi roogi;
  • piira kange kohvi/alkoholi tarbimist;
  • loobu suitsetamisest;
  • jälgi kehakaalu;
  • vähenda stressi, pane paika töö- ja puhkuserežiim.

Apteekides on käsimüügis erineva toimega ravimeid, mis neutraliseerivad maohapet (kõrvetisi esineb harva) või vähendavad selle teket (tugevamad, kauem kestvamad sümptomid). Reflukshaiguse diagnoosib arst ja määrab sobiva ravi.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s