Kõrvetised – miks ja kuidas?

Viimasel ajal on vastused nii mõnelegi õhku jäänud küsimusele jõudnud ise minuni. Talv 2009 “Tervis apteegist” kirjutas, miks tekivad ja kuidas ravitakse kõrvetisi. Enda jaoks olulise, mida meeles pidada kirjutasin siia.

Kõrvetiste teket võivad soodustada:

  • ülekaal;
  • ülesöömine (vähem kui 3 tundi enne magamaminekut);
  • rasedus;
  • sundasend, töötamine küürus või kummargil;
  • kitsad riided;
  • alkohol;
  • suitsetamine;
  • gaseeritud joogid;
  • kohv, kange tee;
  • šokolaad, kakao;
  • vürtsised, suitsutatud, hapendatud, marineeritud, rasvased toidud;
  • sibul ja küüslauk;
  • tsitrusviljad ja nendest valmistatud mahlad;
  • piparmünt (sh piparmündimaitseline närimiskumm);
  • tomat.

Muuda elustiili:

  • selgita välja toidud, mis  kõrvetisi tekitavad;
  • söö väiksemate portsjonitena 4-5 korda päevas;
  • väldi krõbedaid, vürtsiseid, liiga kuumi/külmi roogi;
  • piira kange kohvi/alkoholi tarbimist;
  • loobu suitsetamisest;
  • jälgi kehakaalu;
  • vähenda stressi, pane paika töö- ja puhkuserežiim.

Apteekides on käsimüügis erineva toimega ravimeid, mis neutraliseerivad maohapet (kõrvetisi esineb harva) või vähendavad selle teket (tugevamad, kauem kestvamad sümptomid). Reflukshaiguse diagnoosib arst ja määrab sobiva ravi.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s