Totaalne läbikukkumine ehk Katse pidada toidupäevikut

Jaanuaris tegin katse pidada toidupäevikut. Püsivust jagus paraku täpselt kaheks päevaks. Võtsin ühe valge paberilehe, millele panin kirja, mis kell, kui palju ja mida sõin.  Nii lihtne see oligi.  Kuigi eelmisel aastal salvestasin endale korraliku toidupäeviku, pole siiani olnud viitsimist seda lõpuni eesti keelde ringi panna. Tervisliku toitumise põhitõdesid tean hästi, aga nagu näha, siis ellurakendamisega jään hätta.

N 21.01.

Hommikul enne trenni ei söö, sest ükskord, kui sõin tund enne trenni ühe banaani oli enesetunne trennis väga kehv.

7.30 trenn

10.00 HS kohv koore ja fariinsuhkruga, mitmeviljaröstsai parma sulatatud juustu  ja päikeseliste tomatitega kalkunifileesingiga

12.30 LS  praetult 2 muna ja 2 viilu peekonit, leib sulatatud juustuga, tee

19.15 vahepalaks teraviljakrõbuskid rasvatu jogurtiga

19.45 ÕS kartuli-porgandipuder, 3 paprikatäidisega lihapalli, hapukurk, hapukoor, leib toorjuustuga

21.15 apelsin

R 22.01.

9.40 HS kaerahelbepuder moosiga, kohv koore ja suhkruga

12.30 vahepalaks cappucino, 1 šokolaadikomm

16.45 LS makaronid, 6 delikatessviinerit, ketšup, leib võiga, 2 banaani

20.30 ÕS seakaelakarbonaad, praetud köögivili, vesi

HS ja LS vahele jäi väga pikka vahe. Nälg tahtis juba toidupoes silmanägemist ära võtta, mistõttu sai ostetud koju viinereid (ostan harvemini kui kord kuus). Pooled viineritest kugistasin alla makaronide keetmise ajal ja sinna otsa veel banaani kah. Sundisn lausa ennast õgimist lõpetama.

Panin ligikaudsed (köögikaal lisandub vaja osta nimekirja) neljapäevased kogused ampser-isse ja tulemus on hämmastav.  Ca 1400 kcal, millest tuleneb soovitus natuke rohkem süüa  ja kontrollida vajalike toitainete koguseid. Liiga vähe B6 vitamiini, mis võib põhjustada nahapõletikke, närvihaigusi või kehvveresust. Soovitus süüa rohkem täisteratooteid, pähkleid, maksa või kala. Toiduenergia jaotumine toitainete vahel 50,34% süsivesikud (soovitatav 50-60%), 31,38% rasvad (soovitatav 25-30%) ja 18,19% valgud (soovitatav 10-15%).

Toiduenergia jaotus söögikordade vahel minu oma vs soovitatav

Hommikusöök   30%       20-25 %

Lõunasöök    28%       25-35 %

Vahepala  19%       5-15 %

Õhtusöök    19%       25-35 %

Hilisõhtune lisapala     4%          0-5 %

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s