Tervislikumad söögikorrad

Siia panen kirja üldised põhimõtted.  Ühe lihtsa muudatusega saab söögikorra muuta kõrgvererõhktõve (hüpertoonia) vastaseks toitumiseks, mis paneb rõhku puuviljadele, köögiviljadele, väherasvastele või rasvavabadele piimatoodetele, täisteratoodetele, linnulihale, kalale, pähklitele, seemnetele ja kaunviljadele. Kuna toidu kaaliumisisaldus on selle toitumisviisi puhul kõrge ei pruugi see sobida neeruprobleemidega inimestele.

 Hommikusöök

  • Vala kaussi täisteraviljahelbed, väherasvane piim ja lisa banaaniviilud, marjad või kuivatatud puuviljad
  • Tee hommikusöök pannes kõrgesse klaasi kihiti madala rasvasisaldusega jogurtit, puuvilja, täisteraviljahelbeid või granolat
  • Valmista kaerahelbepuder väherasvase piimaga ja kata viilutatud puuviljade ja mõnede pähklitega
  • Kata täisterakuivik pähklivõiga ja viilutatud banaani, õuna, pirni või rosinatega
  • Kata ½ täistera inglise muffinist tomatikastme ja madala rasvasisaldusega juustuviiluga ja soojenda ahjus, kuni juust sulab
  • Lisa omletile või munapudrule tükeldatud köögivilja (sibul, seened, spinat, tomatid, brokoli)
  • Valmista blenderis kiiresti smuuti väherasvasest jogurtist, 100% mahlast ja banaanist või külmutatud puuviljadest
  • Rasvavaba või väherasvase piimaga tehtud latte või cappuccino

Lõunasöök

  • Salat või puljongil põhinev köögivilja-, läätse– või oasupp
  • Võileib ekstra köögiviljadega nagu tomat, paprika, rohelise köögivilja segu ja riivitud porgand 
  • Tee võileibu kiudainerikkast täisteraleivast
  • Joo  rasvavaba või väherasvast piima karastusjookide asemel
  • Kata salat õunakuubikute, mandariini-apelsini lõikude, viinamarjade, ananassitükkide, kuivatatud puuviljade, krõmpsuvate pähklite ja seemnetega
  • Valmista supp väherasvase piimaga vee ja koore asemel
  • Lisa ekstra värskeid või külmutatud köögivilju omatehtud või konserveeritud suppidesse
  • Lisa võileivale viil väherasvast juustu, et suurendada valgu ja kaltsiumi hulka

Õhtusöök

  • Auruta külmutatud köögivilju ja maitsesta õrnalt vinegretikastmega
  • Küpseta või grilli köögivilju, nagu paprika, sibul, suvikõrvits, seened, baklažaan, porgandid ja lillkapsas ning piserda palsamiäädikaga
  • Alusta söögikorda suure toorsalatiga
  • Proovi taimetoitlaste retsepte ja eemalda toidust liha
  • Tee ühepajarooga köögiviljade, täisteratoodete, näiteks oder, pruun riis, bulgur või tatar; ja ubade või hernestega
  • Woki värvilisi köögivilju ja suupiste suuruseid  kanaliha-sealihatükke, krevette või tofut koos natukese oma lemmik wokikastmega

Magustoit

  • Puuvili
  • Keskmiselt kuuma söe kohal grillitud puuviljavardad
  • Valmista puuviljakebabid kasutades ananassi ja meloni tükke, banaane, viinamarju ja marju
  • Proovi küpsetatud õunu, pirne või banaane väherasvase külmutatud jogurtiga
  • Küpsed hooaja marjad väherasvase vanillijogurti ja mandlilaastudega

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s