Kiired ja tervislikud toidud

Mõned retseptid kõrgvererõhktõve (hüpertoonia) vastaseks toitumiseks.

Hommikusöök / Õhtusöök

täisterapannkook (või vahvel või prantsuse kuivik)

1-2 muna

2,4 dl värsket puuvilja

1,2 dl jogurtit

Serveerida kaks 15cm täisterapannkooki, vahvlit, või prantsuse kuivikut 1-2 muna pudruga ja viilutatud värsket puuvilja koos jogurtiga.

Pasta Primavera

4,8 dl värskeid või külmutatud köögivilju

1 tl oliiviõli

½ tl hakitud küüslauku

1 tl värsket või kuivatatud basiilikut

musta pipart

1,2 dl keedetud pastat, riisi või kuskussi

1 spl riivitud parmesani juustu

Praadida värskeid, eelnevalt tükeldatud või külmutatud köögivilju (nt porgand, sibul, paprika, spinat ja suvikõrvits) oliiviõli, hakitud küüslaugu, värske hakitud basiiliku (või kuivatatud basiiliku)  ja värske jahvatatud musta pipraga.  Segada köögiviljad keedetud pasta, riisi või kuskussiga.  Katta riivitud parmesani juustuga. 

Küpsetatud väikesed kartulid

magusad kartulid

1,2 dl värskeid või kümutatud köögivilju

40 g Cheddari juustu (või 1,2 dl kohupiima või 2 tl väherasvast hapukoort või 1,2 dl väherasvast jogurtit)

Küpsetada rusket või magusat kartulit ahjus või mikrolaineahjus.  Lõigata soe kartul lahti ja täita aurutatud (värsked või külmutatud) köögiviljadega.  Katta ühega järgmistest: riivitud Cheddari juust, kohupiim, väherasvane hapukoor või väherasvane  jogurt.  Soovi korral lisada juurde madala rasvasisaldusega konserveeritud chillit või salsat.

Improviseeritud pastasalat

400 g purk ube

85 g tuunikalakonserv vees

7 dl sulatatud külmutatud või värsket köögivilja

4,8 dl keedetud pastat

1-2 tl hakitud värskeid ürte (petersell, basiilik, till või tüümian)

1,2 dl valmis salatikastet

Suures kausis segada kokku nõrutatud oad, tuunikala, köögivili, keedetud pasta, ürdid  ja salatikaste.  Segada ja serveerida jahutatult.  Pakkida üksikportsjonina.  4 portsjonit.

Koorene pesto pasta

1,2 dl pestot

1,2 dl siidist tofut või väherasvast  maitsestamata  jogurtit

9,5 dl keedetud pastat

2,4 dl külmutatud herneid

0,6 dl parmesani juustu

Köögikombainis või blenderis segada  pesto tofuga või väherasvase tavalise jogurtiga.  Segada kuuma pasta ja sulatatud külmutatud hernestega.  Raputada peale riivitud parmesani juustu. 4 portsjonit.

Vege  Pizza

1,2 dl Marinara kastet

30 cm täisteranisu pizzapõhi (või 4 täisteranisu inglise muffini poolt)

2,4 dl köögivilju

170 g mozzarella juustu

Jaotada vähendatud soolasisaldusega Marinara kastet eelküpsetatud täisteranisu pizza põhjale või kasutada täisteranisu inglise muffini pooli.  Katta värske, kergelt aurutatud või grillitud köögiviljadega ja tükkideks rebitud mozzarella juustuga.  Küpsetada temperatuuril 200 kraadi, kuni koorik on kergelt pruunistunud ja juust on sulanud.  4 portsjonit.

Advertisements

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja / Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja / Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja / Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja / Muuda )

Connecting to %s